piątek, 24 marca 2023

Niestabilna... jak kawa

 Cześć, dziś o niestabilności. Myślę, że marzec, miesiąc tak zmiennej tamperatury to idealny czas do opisania zmienności kawy. Im dłużej „siedzę w kawie", tym bardziej dostrzegam subtelne różnice w smaku kawy zaparzonej w różny sposób. I to jest piękne! Bo możecie mieć jeden rodzaj ziarna, jeden młynek i zrobić kawę na wiele sposobów! Mało tego, w obrębie jednego sposobu kawa może być bardzo zmienna. I tak, wiem, że profesjonalni bariści dążą do powtarzalności. Ale ja fascynuję się tą zmiennością właśnie. Lubię wczuć się głęboko w smak i zastanowić się, co tą kawę różni od poprzedniej i co jest przyczyną tej różnicy.



Do napisania tego posta zainspirowało mnie nowe, cudeńko, które właśnie testuję i z którego kawka jest o wiele bardziej zmienna niż w kawiarce. Niestety nie znam go jeszcze aż na tyle by napisać o nim pełnen post, z opisem wykonania w nim kawy. Potrzbuję wyczuć go sama, a nie przeklepywać instrukcję z internetu. Także proszę o cierpliwość, bo post pojawi się na pewno.

Wracającym do zmienności. Kawa dłużej parzona, mocniejszą ma bardziej goryczkowaty smak, natomiast kawa o wyraźnej kwasowości to kawa słabsza. Gdy za grubo zmielimy ziarna do danej metody parzenia, kawa może mieć płytki smak - tak zwana „lura". Gdy zmielimy je za drobno - może być zbyt gorzka. Kawa z niektórych metod parzenia jest bardziej ziemista (z mojej obserwacji kawiarka), a z innych wyczuwamy bardziej czysty smak (w mojej obserwacji to kawa parzona metodami przelewowymi). Nie wspominając nawet o różnicy wynikającej z regionu pochodzenia ziaren... 

3 komentarze:

  1. Wspaniale! Nie moge doczekać się na post dotyczący "cudeńka"

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawe spojrzenie na kawę. Ciekawe jakie urządzenie nam Pani zaprezentuje 🤔

    OdpowiedzUsuń
  3. Cieszę się, że kubek się podoba ^^

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze. Jesteście dla mnie ogromnym wsparciem i sprawiacie, że czuję, że to, co robię ma sens. Cieszy mnie, gdy mówicie, że korzystacie z moich przepisów. Jestem otwarta na Wasze pomysły. Każda kreatywność, Wasze oryginalne sposoby na wykonanie moich przepisów są na wagę złota. Nie bójcie się zadawać pytań. Chętnie na nie odpowiem. Dyskutując na różne tematy możemy stworzyć tu przyjemną atmosferę. Pozdrawiam wszystkich kawoszy i nie tylko! ❤️