Patrzę na termometr, na dworze 25 °C. Oznacza to, że czas zacząć sezon na kawy mrożone! W zeszłym roku przedstawiłam Wam przepis na klasyczną grecką frappe
[KLIK]. Dziś chcę się podzielić z Wami moją własną modyfikacją tej kawki.
Potrzebujemy:
- kawy rozpuszczalnej (tak, wiem, że nie zdrowa, ale wierzcie lub nie, najlepiej się spienia!)
- gorzkiej czekolady
- polewy truskawkowej
- mleka
- wrzątku
- cukru do smaku
- spieniacza do mleka lub słoika
W poprzednim przepisie pisałam, że do frappe możemy użyć kostek lodu lub dać szklankę na 3-5 minut do zamrażarki. W przypadku napoju warstwowego korzystamy z tej drugiej opcji.
W osobnym naczyniu rozpuszczamy 2-3 kostki czekolady. Ja robię to w mikrofali. Następnie przelewamy je do naszej szklanki.
Do czekolady lejemy polewę truskawkową, tworząc warstwy.
Następnie do osobnego naczynia wsypujemy 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej i dwie cukru. Zalewamy śladową ilością wody i spieniamy. Możemy użyć ręcznego spieniacza lub wstrząsnąć parę razy w słoiku. Na jedno wyjdzie. Spienioną kawę przelewamy do wysokiej szklanki.
Dopełniamy zimnym mlekiem (prosto z lodówki). Trzeba wlać je pomału by nie zniszczyć piany. Gotowe! Żeby poczuć pełnię smaku, przed wypiciem należy wymieszać.
Jaka jest Wasza ulubiona kawa mrożona?
Ja mam inne sposoby na super frappe. Nauczylam sie ja robic pracujac za barem... bez zbednego kombinowania... w szejkerze na drinki i lodzie, a pozniej syropy i inne cudenka... i tez wychodzi piekna warstwowa kawka :)-
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować! :-D
UsuńO jestem ciekawa czy ta kawa przypadłaby mi smakowo do gustu :)
OdpowiedzUsuńmniammm :) ale bym wypiła taką kawunię :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
mojaszafamodnaszafa.blogspot.com
A frappe nie powinna być z lodami?
OdpowiedzUsuńW wielu kawach mrożonych są lody np. w frappuccino, jednak grecka frappe ma nieco inną recepturę :D
UsuńMusi być pyszna :D
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie, hooneyyy
mmm pycha , uwielbiam kawę <3
OdpowiedzUsuńMusi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńTruskawki! Nareszcie sezon :)
OdpowiedzUsuńGdyby nie ten spieniacz, już bym taką kawkę piła <3
OdpowiedzUsuńMniam mniam <3 Z chęcią taka zrobię w domku :D Ciekawe czy z parzona kawą też wyjdzie mi taka frappe, jak uważasz ?
OdpowiedzUsuńDo frappe konieczna jest kawa bez fusów. Jeśli zrobisz parzoną to koniecznie powinnaś ją przez coś odcedzić zanim przystąpisz do kolejnego kroku. Nie jestem pewna czy ta kawa się tak dobrze spieni, ale warto spróbować :-D
Usuń