sobota, 21 kwietnia 2018

Truskawkowo-czekoladowa frappe

Patrzę na termometr, na dworze 25 °C. Oznacza to, że czas zacząć sezon na kawy mrożone! W zeszłym roku przedstawiłam Wam przepis na klasyczną grecką frappe [KLIK]. Dziś chcę się podzielić z Wami moją własną modyfikacją tej kawki.


Potrzebujemy:
- kawy rozpuszczalnej (tak, wiem, że nie zdrowa, ale wierzcie lub nie, najlepiej się spienia!)
- gorzkiej czekolady
- polewy truskawkowej
- mleka
- wrzątku
- cukru do smaku
- spieniacza do mleka lub słoika

W poprzednim przepisie pisałam, że do frappe możemy użyć kostek lodu lub dać szklankę na 3-5 minut do zamrażarki. W przypadku napoju warstwowego korzystamy z tej drugiej opcji.


W osobnym naczyniu rozpuszczamy 2-3 kostki czekolady. Ja robię to w mikrofali. Następnie przelewamy je do naszej szklanki.


Do czekolady lejemy polewę truskawkową, tworząc warstwy. 


Następnie do osobnego naczynia wsypujemy 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej i dwie cukru. Zalewamy śladową ilością wody i spieniamy. Możemy użyć ręcznego spieniacza lub wstrząsnąć parę razy w słoiku. Na jedno wyjdzie. Spienioną kawę przelewamy do wysokiej szklanki. 


Dopełniamy zimnym mlekiem (prosto z lodówki). Trzeba wlać je pomału by nie zniszczyć piany. Gotowe! Żeby poczuć pełnię smaku, przed wypiciem należy wymieszać. 


Jaka jest Wasza ulubiona kawa mrożona? 

13 komentarzy:

  1. Ja mam inne sposoby na super frappe. Nauczylam sie ja robic pracujac za barem... bez zbednego kombinowania... w szejkerze na drinki i lodzie, a pozniej syropy i inne cudenka... i tez wychodzi piekna warstwowa kawka :)-

    OdpowiedzUsuń
  2. O jestem ciekawa czy ta kawa przypadłaby mi smakowo do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mniammm :) ale bym wypiła taką kawunię :)
    pozdrawiam

    mojaszafamodnaszafa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. A frappe nie powinna być z lodami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W wielu kawach mrożonych są lody np. w frappuccino, jednak grecka frappe ma nieco inną recepturę :D

      Usuń
  5. mmm pycha , uwielbiam kawę <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Truskawki! Nareszcie sezon :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Gdyby nie ten spieniacz, już bym taką kawkę piła <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam mniam <3 Z chęcią taka zrobię w domku :D Ciekawe czy z parzona kawą też wyjdzie mi taka frappe, jak uważasz ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do frappe konieczna jest kawa bez fusów. Jeśli zrobisz parzoną to koniecznie powinnaś ją przez coś odcedzić zanim przystąpisz do kolejnego kroku. Nie jestem pewna czy ta kawa się tak dobrze spieni, ale warto spróbować :-D

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze. Jesteście dla mnie ogromnym wsparciem i sprawiacie, że czuję, że to, co robię ma sens. Cieszy mnie, gdy mówicie, że korzystacie z moich przepisów. Jestem otwarta na Wasze pomysły. Każda kreatywność, Wasze oryginalne sposoby na wykonanie moich przepisów są na wagę złota. Nie bójcie się zadawać pytań. Chętnie na nie odpowiem. Dyskutując na różne tematy możemy stworzyć tu przyjemną atmosferę. Pozdrawiam wszystkich kawoszy i nie tylko! ❤️